Zapraszamy osoby fotografujące w każdym wieku i z różnym doświadczeniem – na wyjątkowy plener fotograficzny. 10 sierpnia 2017r (w najbliższy czwartek) w Muzeum Stolarstwa i Biskupizny w Krobi pozować będą dla was Biskupianie.
To wy będziecie kreatorami przestrzeni i sytuacji, a z waszych prac powstanie wystawa poplenerowa. Udział w plenerze jest bezpłatny!
Zgłoś się na adres email: biskupianki@gmail.com lub pod nr tel. 691077226 (Daria Andrzejewska) z podaniem imienia i nazwiska oraz numeru telefonu/ adresu email ; regulamin pleneru zamieszczono poniżej.
Plan dnia: godzina 11.00 spotkanie organizacyjne; godz. 14.00 przerwa obiadowa ; od godziny 15.00 do wieczora – sesja z udziałem m. in. członków Biskupaińskiego Zespołu Folklorystycznego z Domachowa i Okolic
Organizator: Partnerstwo na rzecz Biskupizny; koordynacja: „Biskupianki w podróży” miejsce: Muzeum Stolarstwa i Biskupizny w Krobi.

PLENER FOTOGRAFICZNY BSKUPIZNA 2017
REGULAMIN
1. Informacje ogólne.
a) organizatorem pleneru jest Partnerstwo na rzecz Biskupizny, którego liderem jest Gminne Centrum Kultury i Rekreacji w Krobi; koordynator pleneru: Biskupiznki w podróży;
b) miejscem pleneru jest Muzeum Stolarstwa i Biskupizny w Krobi, ul. Ogrodowa 13;
c) plener odbędzie się 10.08.2017 r., spotkanie warsztatowe godz. 10:00; przerwa obiadowa; sesja fotograficzna od godz. 16.00;
d) udział w plenerze jest bezpłatny;
e) plener fotograficzny przewidziany został dla grupy maksymalnie 15 uczestników (spełniających warunki określone w niniejszym Regulaminie).
f) w plenerze udział wezmą członkowie Biskupiańskiego Zespołu Folklorystycznego z Domachowa i Okolic w zróżnicowanych ze względu na wiek i okazję strojach regionalnych.
2. Cel pleneru fotograficznego:
a) Celem jest budowanie więzi z Małą Ojczyzną, aktywizacja mieszkańców Biskupizny, pokazanie współcześnie kultywowanego dziedzictwa kulturowego oraz jego promowanie poprzez wystawę i umieszczanie zdjęć w materiałach edukacyjnych i promocyjnych.;
b) plener obejmuje fotografowanie ludzi i przedmiotów związanych z dziedzictwem kulturowym Biskupizny;
c) po zakończeniu pleneru zostanie otwarta wystawa poplenerowa.
3. Warunki uczestnictwa w plenerze i konkursie fotograficznym:
a) uczestnikiem pleneru i konkursu fotograficznego może być każdy;
b) uczestnik zgłaszając swoje uczestnictwo, udziela – na rzecz organizatora i innych uczestników pleneru i konkursu – zgody na publikację swojego wizerunku utrwalonego w trakcie trwania pleneru;
c) uczestnik pleneru i konkursu korzysta z własnego sprzętu fotograficznego;
d) biorąc udział w plenerze uczestnik zgadza się z postanowieniami niniejszego regulaminu.
4. Procedura rekrutacji:
a) Warunkiem uczestnictwa w plenerze fotograficznym jest zgłoszenie się na adres email: biskupianki@gmail.com lub pod nr tel. 691077226 z podaniem imienia i nazwiska oraz numeru telefonu/ adresu email ;
b) zgłoszenie jest jednoznaczne z zaakceptowaniem niniejszego Regulaminu;
c) o wpisaniu na listę uczestników decyduje kolejność zgłoszeń;
d) zgłoszenia można dokonywać najpóźniej do dnia poprzedzającego Plener Fotograficznego.
e) każda osoba, która się zgłosi powinna otrzymać w ciągu 24 h potwierdzenie dokonanej rejestracji. W przypadku braku potwierdzenia prosi sie o kontakt z koordynatorem (Daria Andrzejewska) pod nr tel. 691077226
f) organizator poinformuje poprzez e-mail lub telefonicznie osoby, które zakwalifikowały się do udziału w plenerze.
5. Zgoda na niekomercyjnie wykorzystanie fotografii
a) Każdy uczestnik pleneru fotograficznego zobowiązuję się do udostępnienia wybranych fotografii wykonanych w trakcie wydarzenia (co najmniej 5szt.) na zasadach licencji Creative Commons uznania autorstwa oraz użycia niekomercyjnego;
b) fotografie te zostaną wykorzystane do przygotowania poplenerowej wystawy oraz do działań informacyjno-promocyjnych realizowanych przez Partnerstwo na rzecz Biskupizny, umieszczenia na stronie internetowej Biskupizna.pl oraz partnerów pleneru. Powyższa zgoda jest równoznaczna z poszanowaniem praw autorskich, podpisaniem imieniem i nazwiskiem lub podanym przez autora pseudonimem i odnosi się tylko do korzystania z udostępnionych fotografii do celów niekomercyjnych;
c) jednocześnie każdy uczestnik podpisując Regulamin oświadcza, że wszystkie przekazane fotografie są jego własnością i nie naruszają praw osób trzecich, ani nie są obciążone żadnymi roszczeniami;
d) powyższe fotografie udostępniane są organizatorowi nieodpłatnie.
6. Postanowienia końcowe.
b) organizator nie bierze odpowiedzialności za nieszczęśliwe wypadki w czasie trwania pleneru,
c) każdy uczestnik pleneru zobowiązany jest zachowywać się w sposób nie zagrażający bezpieczeństwu innych,
d) organizator nie bierze odpowiedzialności za wszelki sprzęt zagubiony, zniszczony lub uszkodzony w czasie trwania pleneru,
e) za szkody powstałe w trakcie pleneru odpowiedzialność ponoszą sprawcy,
f) organizator zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian w regulaminie, o czym wszyscy zainteresowani zostaną powiadomieni najpóźniej w dniu pleneru,
g) organizator zastrzega sobie prawo do zmiany terminu oraz do odwołania pleneru.
h) „Projekt SLOW – POTĘGA PARTYCYPACJI finansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich”